Bekkenpijn kan optreden in de zwangerschap, tijdens de bevalling ontstaan en/of voortduren in de periode na de bevalling. De intensiteit en de plaats van de pijn kan variëren tijdens de zwangerschap en kan verschillen van pijn in eerdere zwangerschappen. Hoewel de pijn vaak na de bevalling snel afneemt en de meeste vrouwen weer goed herstellen, houden sommige vrouwen langdurig problemen waardoor ze minder belastbaar zijn.
Pijn kan een zwangere op verschillende plaatsen in/rond het bekken voelen: zoals aan de achterkant van je bekken, ook in je liezen, op het schaambot of in je bekkenbodem zelf. Bij het stuitje wordt vaak pijn gevoeld. De pijn kan wisselen per dag, per zwangerschap, zelfs per moment. De pijn kan altijd aan dezelfde kant zijn, kan ook wisselen per kant of rondom het bekken voelen. Het kan de hele tijd aanwezig zijn, of alleen bij bepaalde bewegingen of na bepaalde houdingen.

zwanger-handen

Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn wordt vooral veroorzaakt door voor dit moment ‘verkeerde’ motorisch patronen: door veranderingen van het bewegingssysteem (lossere  gewrichten, plotseling uitzettende buik) kan een verkeerde bekkenstand, beweging niet gecorrigeerd of opgevangen worden. Het aanspannen van ‘de verkeerde’ spieren kan kramp, spanning of pijn veroorzaken. Gewoontehoudingen die normaal geen last geven kunnen nu leiden tot verkramping of overbelasting van bepaalde spiergroepen.
Bekkentherapie is er op gericht de bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap onder controle te krijgen, te verminderen en te verhelpen. De methode “RÖST “ bestaat uit specifieke symmetrieoefeningen, huiswerkoefeningen en handige bruikbare tips voor in het dagelijks leven. Daarnaast kunnen patiënten gebruik maken van een speciaal ontwikkelde en gratis app als naslagwerk voor thuis.
De bekkentherapie wordt gegeven door sportfysiotherapeut en Floor-fysio (zwangerschaps en hersteltrainingen)  Emma van Zadelhoff.

Voor meer informatie over de therapie volgens methode RÖST kunt u kijken op: www.rosttherapy.com

Neem contact met ons op