Waarschijnlijk zal eenieder herkennen dat bv. stress invloed kan hebben op je lijf. Sommige mensen krijgen er hoofdpijn van anderen buikpijn, rugpijn, hartkloppingen, slecht slapen, gejaagdheid, vermoeidheid, benauwdheid, nekpijn, schouderklachten enz.
Bepaalde gedachten, overtuigingen, (onbewuste) gevoelens, emoties, gedrag en/ of sociale factoren kunnen herstel van genoemde klachten in de weg staan. Er is dan een disbalans ontstaan tussen denken, voelen en doen. Dit is heel menselijk en kan iedereen aangaan.
Een psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd om klachten te behandelen, die invloed hebben op het goed kunnen functioneren met betrekking tot het bewegen. Er wordt samen met de patiënt gezocht naar herstel van het evenwicht tussen denken, voelen en doen, naar een nieuwe balans tussen spanning en ontspanning en/ of tussen belasting en belastbaarheid.
Voorbeelden van behandeldoelen zijn: Het leren voelen en begrijpen van het lichaam en van de signalen die het afgeeft. Het positief leren beïnvloeden van lichaam en klacht(en). Leren om te ontspannen. De manier van ademen verbeteren. Het verhogen van de algehele belastbaarheid en het leren respecteren en omgaan met lichamelijke en psychische grenzen.
Veel geziene klachtenbeelden zijn:
- Chronische pijn of (te lang) aanhoudende klachten
- Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten
- Stress/ spanningsklachten & burnoutklachten
- Depressie en/ of angststoornissen