Fysiotherapie na een Knie-heup en schouder prothese
Artrose is een ziekte van de gewrichten, vaak van de heup en de knie en met grote regelmaat de schouder.
Niet iedereen krijgt artrose: het hoort dus niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. De ziekte is chronisch en langzaam progressief.
Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger.
Door artrose kun je in de loop der tijd allerlei klachten krijgen.
- Pijn
- Stijfheid
- Spierzwakte
- Instabiliteit van de knie
- Krakend geluid bij bewegen
- Minder gemakkelijk bewegen
- Ontsteking van het gewricht
- Een afwijkende stand van de knie
- Moeheid
- Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven
De volgende behandelingen zijn effectief:
- Pijnstillende medicijnen
- Begeleid oefenen
- Vermindering van gewicht (als dat nodig is)
Het beleid bij artrose is in eerste instantie conservatief. Er wordt ingezet op de behandeling zoals hierboven beschreven en is een operatie lang niet altijd nodig.
Wanneer deze behandeling voor u niet afdoende is, kan in samenspraak met uw huisarts en specialist, overgegaan worden tot een gewrichstvervangende operatie.
Heeft u een knieartrose, dan kunnen die vervangen worden door een halve of een totale knieprothese.
Bij een nieuwe heup wordt zowel de kom als de kop vervangen. Er zijn verschillende operatietechnieken voor het plaatsen van een heupprothese waarvan de Posterieur/posterolateraal (de heup wordt vanaf de achterzijde benaderd, onder de bilspier door) en de anterieure (de heup wordt vanaf de voorzijde van de lies benaderd) veel voorkomend zijn.
Betreft het een schouder dan kan worden gekozen voor een anatomische schouderprothese of een omgekeerde (reverse) schouderprothese.
Fysiotherapie voor uw operatie
Het kan zijn dat de specialist, wanneer er een verhoogd risico op vertraagd herstel aanwezig is, u voordat u geopereerd wordt verwijst naar een fysiotherapeut.
Deze pre-operatieve oefentherapie is bedoeld, uw conditie en spierkracht te optimaliseren, zodat u na de operatie betere kansen heeft op herstel.
Deze therapie bestaat uit een aantal weken spierkrachttraining, aerobe- en functionele training.
Fysiotherapie na uw operatie
Zodra u thuis bent gekomen uit het ziekenhuis, belt u de praktijk voor het maken van een afspraak. Is dit in het weekend, dan belt u de eerst volgende werkdag naar de praktijk om u aan te melden voor therapie.
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Hoe eerder u intensief start met oefenen, hoe sneller u herstelt en hoe beter de beweeglijkheid van de knie, heup of schouder wordt. De fysiotherapeut helpt u bij een knie of heup opnieuw leren lopen (met en zonder krukken) en geeft oefeningen om de been-schouder spieren weer goed te leren gebruiken.
In de eerste fase, vlak na het ontslag uit het ziekenhuis, zal de therapie in de meeste gevallen aan huis plaatsvinden. Bij een nieuwe schouder kunt u, indien vervoer, ook naar de praktijk komen.
De tweede fase vindt, indien mogelijk, plaats in de praktijk. Deze is met een lift bereikbaar. In deze fase wordt met name aandacht besteed aan het verbeteren van het loop en beweeg patronen en het afbouwen van de (loop)hulpmiddelen. Hiernaast zijn in de praktijk verschillende materialen aanwezig die gebruikt kunnen worden bij het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en stabiliteit van het gewricht.
De intensiteit en de duur worden opgebouwd en de training wordt steeds meer gericht op sport- en of werkhervatting.