Dry needling is overgekomen vanuit Canada. Deze behandelmethode wordt al enkele jaren toegepast door fysiotherapeuten die daar een opleiding toe gevolgd hebben. Door middel van een naaldtechniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Bij dryneedling wordt een droge naald gebruikt (acupunctuurnaald), er worden dus geen vloeistoffen in de spier gespoten. Dry needling werkt op specifieke pijnpunten in de spieren, de zogenaamde triggerpoints. Een triggerpoint is een ‘knoop” in een spier ,die naast lokale drukpijn ook vaak pijn elders in het lichaam veroorzaakt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in: pijn en stijfheid lokaal maar ook elders in het gebied, bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten, Vermindering van kracht van de betrokken spier, pijnontwijkend gedrag, je gaat door de pijn anders bewegen.

Dry needling
Dry needling

De fysiotherapeut zal eerst middels een gericht vraaggesprek en lichamelijk onderzoek de klachten analyseren. Er wordt specifiek naar triggerpoints in het pijnlijke gebied gezocht. Op die plaatsen zal de fysiotherapeut een naald plaatsen met als doel het pijnlijke triggerpoint uit te schakelen.

Het inbrengen van de naald is niet pijnlijk. Wel kan de spier bij het aanprikken, kort aanspannen. Dit geeft een soort krampgevoel in de spier. Na de behandeling kan er een aantal dagen een zwaar en moe gevoel optreden in en rond de behandelde regio’s, dit trekt vanzelf weer weg.

Neem contact met ons op