In de praktijk voor Fysiotherapie van Zadelhoff Kulturhus Ruurlo wordt, door deskundige en extra hiervoor opgeleide fysiotherapeuten het medical taping concept (MTC) toegepast. Deze behandelvorm maakt gebruik van elastische tape die op de huid wordt aangebracht.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

medical taping
medical taping

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elastische huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen.

  • Directe vermindering van de druk in het weefsel.
  • Herstel bloedcirculatie en lymfeafvoer.
  • Direct afname van pijn.
  • Behoud bewegingsvrijheid/ corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting.

Neem contact met ons op